Create PDF Email Štampa

29. KO SVE MOŽE DA IZDAJE MEĐUNARODNO PRIZNATE DIPLOME I GDE SE POLAŽU TI ISPITI?

Date added:
ponedeljak, 05 januar 2009

Answer

Što se tiče diploma- međunarodno priznate i tražene diplome svuda u svetu su najčešće: FCE, CAE, CPE ( KET i PET su za mlađe uzraste i nisu od važnosti za odrasle, sem kao preliminarni pokazatelji), ali za upis na studije u inostranstvu uslov su IELTS Academic ili TOEFL na nivou koji je jednak CPE.
U poslovnom svetu traže se i priznate su BEC, TOEIC, ILEC i ICFE diplome. Samo u British Council-u možete polagati za ove diplome, izuzev TOEFL i TOEIC ispita za koji svaka škola koja ispuni tehničke uslove i plati licencu može postati ovlašćeni centar. Pregledanje radova i izdavanje diploma vrše ipak samo Cambridge ESOL Syndicate (UKGB), a za TOEFL Michigan University (USA).
Postoje i druge organizacije koje nude različite međunarodno priznate diplome, ali te diplome još uvek nisu priznate i odomaćene u tolikoj meri svuda u svetu, već  su ograničene na listu svojih partnera ili određenih institucija koje ih uvažavaju.
Dakle, privatne škole u Srbiji Vas mogu spremati za polaganje međunarodnih ispita, ispiti se polažu u British Council-u, TOEFL u ovlašćenim centrima, a  original diplome dobijate iz inostranstva. Oni koji tvrde da izdaju međunarodno priznate diplome, a registrovani su u APR u Srbiji su blago rečeno obični prevaranti!
Takođe da napomenemo: Privredna Komora Srbije može sarađivati sa školama jezika, kao i sa svim drugim privrednim subjektima i davati preporuke, ali PKS nije merodavno telo za sertifikaciju kvaliteta predavanja i jezičkih metoda: to su EQUALS, ALTE, British Council za škole u Britaniji, Evropski Savet i u svim zemljama sveta, sem Srbije, nadležno je Ministarstvo Prosvete sa stručnjacima za svaki jezik!
Takođe mnoge škole tvrde da si njihove diplome priznate tako što sebi daju prefiks međunarodnih u nazivu, ali samo kao pridev ili želju;  ili naziv instituta (a nemaju dovoljan broj magistara i doktora jezika da bi se zvali institutom) i pritom ne ispunjavaju osnovne uslove za takve nazive!
Poneki koji i jesu članovi ili zastupnici međunarodnih kompanija (strane franšize) vrlo često se ne drže kvaliteta koji se zahteva, a njihove centrale nisu obaveštene o tome, jer je u Srbiji malo udruženja za zaštitu kupaca/klijenata koja deluju van granica Srbije. Ali ni predstavnici stranih škola nemaju pravo izdavanja diploma sa međunarodnom validnošću.
Oštećeni pojedinci često se i ne žale, jer kao početnici u jeziku i nisu svesni kako su i koliko oštećeni ili ne znaju kome da se obrate! Tako smo nedavno čuli da polaznica ima FCE diplomu domaće škole i da veruje da je to isto kao pravi Kembridž ESOL FCE !
Prilikom ispitivanja tržišta i ponude kurseva u Beogradu 2007/2008 naišli smo na takav niz neistina i obmana koji nas je ostavio u uverenju da teško možemo imati pravu konkurenciju u budućnosti. Jedino u čemu su nas drugi nadmašili su ili astronomske ili  “socijalne“ cene kurseva koje ne odgovaraju znanju koje se dobija! 
Ali smo osetili i zabrinutost, jer jednom prevaren polaznik „jeftinih“ kurseva izgubi volju za učenjem i više nikada ne prihvati učenje na normalan način ili se na „ekskluzivnim“ kursevima novčano iscrpi i takođe ne nauči ništa, pa kasnije ne može dugo da upiše kurs u drugoj školi iako bi to želeo!
A po pitanju „priznatosti“ diploma čuli smo takve laži da bi baron Minhauzen danas bio pravo nevinašce u odnosu na njih!
Svaku  tvrdnju o navodnoj međunarodnoj priznatosti nečije diplome možete nam proslediti kao pitanje i apsolutno tačno ćemo Vam odgovoriti  koliko je to istinito.